Što kad se mobitel smoči?

Ako vam je telefon upao u vodu ili u more, nije sve izgubljeno. Evo što treba napraviti kako biste spasili svoj uređaj

Voda, bila ona slana ili ne, na mobilne uređaje djeluje kao kriptonit. Ako je telefon proveo previše vremena u vodi male su šanse da ćete ga vratiti u život, no ako se budete pridržavali naših savjeta, možda nije sve izgubljeno.

Idemo redom:

  1. Isključite ga i ako je to moguće čim prije izvadite bateriju zato što će neki dijelovi mobitela preživjeti kupanje ako nisu spojeni na izvor električne energije. Nipošto ne pokušavajte uključiti ili puniti mobitel i nikako ne vraćajte bateriju. Ako je vratite u uređaj, on će se možda i uključiti, ali tada se nastavlja proces truljenja pri čemu lužina doslovno jede dijelove mobitela. Ako bateriju nije moguće izvaditi što je slučaj kod velikog broja novih mobitela, ni ne pokušavajte.
  2. Izvadite SIM karticu, obrišite je i ostavite na zraku da se osuši. SIM kartica može preživjeti dodir s vodom, ali treba je što prije izvaditi da ne oksidira.
  3. Ne ispirite telefon, čak ni ako je upao u more. Morska voda, slatka voda i druge tekućine ulaze u mobitel kroz otvore zvučnika i punjača pa je najbolje što možete uraditi mekanom krpom posušiti sve dijelove do kojih možete doći, dobro istresti telefon da izađe tekućina i ostaviti nekoliko dana da se suši. 
  4. Ako imate pri ruci usisavač poslužite se njime da raspršite i osušite vodu iz telefona. Svaku stranu telefona je potrebno sušiti 20-ak minuta i pri tom  nemojte preblizu držati usisavač kako ne bi proizveli statički elektricitet koji vam može stvoriti dodatne probleme.
  5. Iskoristite fen za sušenje telefona. Današnji mobiteli se rastavljaju na temperaturama od 60 do 90 stupnjeva, a kombinacija zraka i temperature brže osuši mobitel. Od riže nema ama baš nikakve koristi jer ne dozvoljava protok zraka i usporava sušenje. Zrak suši telefon, a ne riža i ona vam neće pomoći u spašavanju uređaja.
  6. Ni pod razno nemojte pokušati rastaviti telefon ako za to nemate adekvatnu opremu jer ćete ga gotovo sigurno dokrajčiti. Da bi se mobitel potpuno očistio od tekućine i posljedica koje je ona izazvala, naša topla preporuka je da ga što prije odnesete u Servis gdje će biti profesionalnim alatom potpuno rastavljen, očišćen, ispitan, neispravne komponente zamjenjene i ponovno sastavljen.

Blog

Android na Android – prebacivanje podataka

Android na Android – prebacivanje podataka

Prvi zadatak koji se mora napraviti je osigurati obvezan backup za sve podatke iz starog uređaja te napuniti oba mobitela na 100 % kako se ne bi prekinuo proces prebacivanja Veselimo se kada kupimo novi mobilni uređaj, ali uvijek se susrećemo s istim problemom -...

Puna memorija iPhonea

Puna memorija iPhonea

Kad se memorijski spremnik vašeg mobitela napuni i nema više mjesta ni za jednu poruku vrijeme je za čišćenje Ako vas iPhone upozorava da nema mjesta, ne možete primati poruke, ne možete izbrisati sliku ili video, u opasnosti ste da izgubite sve svoje podatke. Kako ne...

Uklanjanje iCloud računa

Uklanjanje iCloud računa

Odustali ste od iPhone telefona ili želite pokloniti ili prodati stari iPhone? Evo što najprije trebate učiniti Prvo trebate ukloniti iCloud račun. Uklanjanje iCloud računa je postupak kojim se vlasnik iPhonea ili nekog drugog Appleova proizvoda odjavljuje s Appleova...