Priprema mobitela za prodaju

Prije nego što krenete u potragu za novim vlasnikom svoga pametnog telefona, poduzmite potrebne predradnje kako biste sačuvali i potom uklonili sve dokumente, foto/video sadržaje i korespodenciju

Mobilni telefoni centralne su memorijske jedinice svojih vlasnika. U njima su pohranjene nepregledne količine privatnih podataka i informacija. Upravo je stoga prije njihove prodaje potrebno poduzeti nekoliko predradnji jer – bolje spriječiti, nego liječiti, zar ne?!

  1. Napravite backup

Prije brisanja kopirajte podatke! Iako je najjednostavnije sve preseliti na besplatne servise poput Dropboxa i One Clouda, u pravilu treba slijediti preporuke proizvođača. Vlasnicima Androida preporučuje se podatke kopirati na Google Drive, a vlasnicima iPhonea na iCloud ili iTunes. Jednom kada su podaci na oblaku,  dostupni su s bilo kojeg uređaja kojim pristupate svom računu. Osigurati se možete i putem jednostavnih aplikacija koje možete pronaći u postavkama svoga mobitela ili App i Play trgovinama. Na primjer, korisnicima Samsunga i Huaweija na raspolaganju su Smart Switch i Huawei HiSuite, aplikacije koje uz bežičan prijenos podataka na SD karticu, nude i opciju prijenosa podataka USB kabelom.

  1. Provjerite opciju Find My Device

Kad se uvjerite da su svi vaši dokumenti, aplikacije i multimedija na sigurnome, provjerite je li vam uključena usluga koja omogućuje lociranje i daljinsko upravljanje uređajem. Ako jest, isključite je jer uz uređaj ne želite prodati i pristup mobitelu ili uređajima koji su s njim povezani. Bez obzira na to koristite li Android ili iOS sustav, Find My Device možete onesposobiti pristupom svojem korisničkom računu i klikom na Sigurnost > Upravitelj uređaja > Ukloni.

  1. Odlogirajte se s korisničkih računa

Sada je vrijeme za log out sa svih servera koje koristite. Ovisno o tome na što ste sve logirani, to možda potraje koju minutu jer ćete u postavkama morati svaki račun deaktivirati zasebno. Ali, kako se kaže, strpljen-spašen pa svakako izdvojite malo vremena jer tako, osim svoje privatnosti, štitite i vlastiti identitet. Sigurni smo da ne želite da budući vlasnik ima pristup vašim mailovima, društvenim mrežama, e-računima i drugim osobnim e-uslugama koje bi mogao zlorabiti.

  1. Vratite tvorničke postavke

Ova procedura može varirati ovisno o modelu i proizvođaču pametnog telefona, ali uglavnom u postavkama tražite opcije za reset i odabirete brisanje svih podataka ili tvornički reset. Jednom kada se vratite na tvorničke postavke, zaboravite na povrat podataka. Dogodi li se da neki podatak i zaostane, ne brinite se jer svi novi mobiteli imaju enkripciju koja zaostale podatke pri vraćanju na tvorničke postavke pretvara u nečitljivu masu. Ako ste i dalje nesigurni, sve što vam preostaje je temeljita obrada mobitela bušilicom.

  1. Pobrinite se za SIM i SD karticu

Nakon što ste testirali svoje programerske vještine, deaktivirajte uređaj kod telekom operatora, a iz mobitela uklonite SIM i mikro SD karticu kako biste podatke pohranjene na njima, poput telefonskih brojeva, popisa poziva, poruka i multimedije, zadržali za sebe. Osim toga, ako se već i spremate uložiti u novi mobitel, ta investicija zasigurno ne uključuje novi broj, kao ni nepotrebnu kupnju dodatnog prostora za pohranu, nije li tako!?

  1. Očistite uređaj

I za kraj, nešto na što ljudi očito počesto zaborave – čišćenje. Želite li za svoj uređaj dobiti više novca, pobrinite se da sjaji. Drugim riječima, suhom krpom od mikrofibre prebrišite kućište i uglancajte zaslon. Ne zaboravite ni na utore. Njih četkicom (ako je moguće, antistatičkom) temeljito očistite od prašine i mrvica. Sretno!

 

Blog

Kada se mobitel ne isplati popravljati?

Kada se mobitel ne isplati popravljati?

Mobitele koji su tehnički oštećeni do te mjere da ne mogu (ili ubrzo nakon popravka neće moći) u potpunosti ispunjavati svoju namjenu najbolje je ne popravljati te ih pohraniti u ropotarnicu povijesti. Uočili ste ozbiljna zastajkivanja u radu mobitela ili ste ga...

4 savjeta za zdravlje i dugovječnost baterije

4 savjeta za zdravlje i dugovječnost baterije

Upravo baterija kao glavni pokretač napajanja određuje performanse mobitela. Iako se svaka s vremenom istroši, taj proces je lako usporiti. Usvojite li ovih nekoliko jednostavnih navika, zamjena baterije vam sigurno neće trebati tako skoro, a iz svog uređaja izvući...

(Pravom) metodom do (svih) podataka

(Pravom) metodom do (svih) podataka

Najveći izazov s kojim se susreću forenzičari mobilnih uređaja je pristup podacima. Iako izvlačenje podataka postaje sve kompleksnije i neizvjesnije, postoje alati koji u određenim situacijama nude rješenja.  Starija garda mobilnih eksperata koja je u tom poslu od...