Priprema mobitela za prodaju

Prije nego što krenete u potragu za novim vlasnikom svoga pametnog telefona, poduzmite potrebne predradnje kako biste sačuvali i potom uklonili sve dokumente, foto/video sadržaje i korespodenciju

Mobilni telefoni centralne su memorijske jedinice svojih vlasnika. U njima su pohranjene nepregledne količine privatnih podataka i informacija. Upravo je stoga prije njihove prodaje potrebno poduzeti nekoliko predradnji jer – bolje spriječiti, nego liječiti, zar ne?!

  1. Napravite backup

Prije brisanja kopirajte podatke! Iako je najjednostavnije sve preseliti na besplatne servise poput Dropboxa i One Clouda, u pravilu treba slijediti preporuke proizvođača. Vlasnicima Androida preporučuje se podatke kopirati na Google Drive, a vlasnicima iPhonea na iCloud ili iTunes. Jednom kada su podaci na oblaku,  dostupni su s bilo kojeg uređaja kojim pristupate svom računu. Osigurati se možete i putem jednostavnih aplikacija koje možete pronaći u postavkama svoga mobitela ili App i Play trgovinama. Na primjer, korisnicima Samsunga i Huaweija na raspolaganju su Smart Switch i Huawei HiSuite, aplikacije koje uz bežičan prijenos podataka na SD karticu, nude i opciju prijenosa podataka USB kabelom.

  1. Provjerite opciju Find My Device

Kad se uvjerite da su svi vaši dokumenti, aplikacije i multimedija na sigurnome, provjerite je li vam uključena usluga koja omogućuje lociranje i daljinsko upravljanje uređajem. Ako jest, isključite je jer uz uređaj ne želite prodati i pristup mobitelu ili uređajima koji su s njim povezani. Bez obzira na to koristite li Android ili iOS sustav, Find My Device možete onesposobiti pristupom svojem korisničkom računu i klikom na Sigurnost > Upravitelj uređaja > Ukloni.

  1. Odlogirajte se s korisničkih računa

Sada je vrijeme za log out sa svih servera koje koristite. Ovisno o tome na što ste sve logirani, to možda potraje koju minutu jer ćete u postavkama morati svaki račun deaktivirati zasebno. Ali, kako se kaže, strpljen-spašen pa svakako izdvojite malo vremena jer tako, osim svoje privatnosti, štitite i vlastiti identitet. Sigurni smo da ne želite da budući vlasnik ima pristup vašim mailovima, društvenim mrežama, e-računima i drugim osobnim e-uslugama koje bi mogao zlorabiti.

  1. Vratite tvorničke postavke

Ova procedura može varirati ovisno o modelu i proizvođaču pametnog telefona, ali uglavnom u postavkama tražite opcije za reset i odabirete brisanje svih podataka ili tvornički reset. Jednom kada se vratite na tvorničke postavke, zaboravite na povrat podataka. Dogodi li se da neki podatak i zaostane, ne brinite se jer svi novi mobiteli imaju enkripciju koja zaostale podatke pri vraćanju na tvorničke postavke pretvara u nečitljivu masu. Ako ste i dalje nesigurni, sve što vam preostaje je temeljita obrada mobitela bušilicom.

  1. Pobrinite se za SIM i SD karticu

Nakon što ste testirali svoje programerske vještine, deaktivirajte uređaj kod telekom operatora, a iz mobitela uklonite SIM i mikro SD karticu kako biste podatke pohranjene na njima, poput telefonskih brojeva, popisa poziva, poruka i multimedije, zadržali za sebe. Osim toga, ako se već i spremate uložiti u novi mobitel, ta investicija zasigurno ne uključuje novi broj, kao ni nepotrebnu kupnju dodatnog prostora za pohranu, nije li tako!?

  1. Očistite uređaj

I za kraj, nešto na što ljudi očito počesto zaborave – čišćenje. Želite li za svoj uređaj dobiti više novca, pobrinite se da sjaji. Drugim riječima, suhom krpom od mikrofibre prebrišite kućište i uglancajte zaslon. Ne zaboravite ni na utore. Njih četkicom (ako je moguće, antistatičkom) temeljito očistite od prašine i mrvica. Sretno!

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...