Mobiteli u ljetnim uvjetima

Iako mobitelima na plaži nije mjesto, gotovo svi ih tamo nosimo. Ako ni ove godine ne odustajete od te nakane, pročitajte barem kako svoj uređaj zaštititi od mora, pijeska i visokih temperatura. Jer doista bi bila šteta da ljetovanje umjesto po veselim selfiejima pamtite po visokim troškovima.

Mobiteli i visoke temperature

Visoke temperature utječu na čipove, bateriju i radnu brzinu smartphonea. Kako biste spriječili usporavanje mobitela, zamrzavanje funkcija, curenje i napuhivanje baterije, mobitel sklonite s direktnog sunca i oduprite se želji za surfanjem po internetu, gledanjem omiljene serije ili reprodukcijom glazbe dok ste na plaži.

Osim toga, mobitel ljeti ne držite u autu ni po džepovima gdje temperatura ekstremno raste te ga izbjegavajte koristiti dok se puni. Potonje ne preporučujemo raditi na otvorenom ni pomoću prijenosnog napajanja, već u klimatiziranom, po mogućnosti na pločicama, staklu, mramoru ili drugom materijalu koji uređaj hladi bez akumuliranja dodatne topline.

Mobiteli i pijesak

Pijesak će ekranu, zvučniku ili mikrofonu “doći glave” u tren jer su maskica i kaljeno staklo nemoćni pred sitnim zrncima koja nađu put do svih utora čak i kada je mobitel u džepu.

Nemojte riskirati ogrebotine i probleme s punjenjem, zvučnikom ili mikrofonom i na plažu ponesite ziplock vrećicu ili komad kuhinjske prianjajuće folije u koje ćete umotati mobitel. Ovi materijali toliko su tanki da dopuštaju neometano korištenje mobitela, a bonus je i to što osim pijeska štite i od tekućine.

Mobiteli i more

Natrijev klorid iz morske vode fatalan je za elektroničke komponente unutar vašeg uređaja jer se kristali soli zadržavaju na svakoj površini koju polako nagrizaju, uzrokujući tako koroziju i propadanje (čak i posušenih komponenti).

Pri susretu sa zalutalim plamencem, nestašnim djetetom u plićaku ili pak morskim valom znajte da vam certifikat o vodotpornosti (ako ga imate) neće puno pomoći jer vodonepropusna svojstva telefona s vremenom slabe.

Razorna kemijska reakcija, s druge strane, zbog zadržavanja morske soli na komponentama ne nestaje ni mjesecima nakon nemilog događaja.

Kako biste umanjili štetu od kontakta s morem ili pijeskom, mobitel što prije isključite, ispušite i posušite pa donesite u servis. Za prvu ruku, u borbi s pijeskom pomoći vam može samoljepljiva vrpca, ali u borbi s morskom soli na rižu, zob, chia sjemenke i druge mitove slobodno zaboravite. Ta sredstva osigurat će vam tek kratkotrajan rezultat koji će dugoročno uroditi baš onim što ste htjeli izbjeći – kupnjom novog uređaja.

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...