Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu prouzročiti popriličnu štetu. Da se to ne dogodi, pripremili smo vam nekoliko savjeta koje se isplati poslušati pri idućem izlasku iz klimatiziranog stana ili ureda.

Optimizirajte postavke

Iako svaki uređaj ima drugačiju radnu temperaturu, dok vani sve „gori“, savjetujemo vam izbjegavanje intenzivnog korištenja kamere i multitasking sa sto i jednom aplikacijom. Pregrijavanju mogu pridonijeti i previsoko postavljena svjetlina zaslona te konstantno uključen hotspot i Google maps, stoga, dok ste na piću ili plaži, sve te opcije pogasite, a svjetlinu zaslona smanjite. Za vrijeme paklenih vrućina bilo bi idealno uključiti i štednju baterije jer ta opcija, iako ograničava pojedine funkcije, rezultira najboljim “hlađenjem” uređaja.

Aplikacije nadogradite, deinstalirajte ili stavite u mirovanje

Glede aplikacija, velike potrošače baterije poput Netflixa, YouTubea ili igrica tijekom boravka vani i velikih vrućina izbjegavajte koristiti. Osim toga, aplikacije koje dulje vrijeme ne koristite izbrišite kako radom u pozadini ne bi bespotrebno crpile snagu procesora te provjerite rade li ostale aplikacije ispravno. One neispravne izbrišite, a zastarjele nadogradite kako biste onemogućili svaku vrstu nepravilnog rada, a time i pregrijavanje uređaja.

Uređaj punite ispravno

Svaka serija pametnih telefona dolazi s ponešto drukčijim micro USB utorima. Zbog toga uređaj pri punjenju “third party” opremom troši više energije i pregrijava se. Stoga se punjenje prvim univerzalnim punjačem koji vam dođe pod ruku ne preporučuje, kao ni cjelonoćno punjenje koje bateriju stavlja pod veliko opterećenje. Kako biste pomogli svom uređaju da u vrijeme toplinskog vala zadrži optimalnu radnu temperaturu, s punjenjem počnite već na 20 %, a završite na 70 % te mobitel, dok je na punjaču, ne dirajte.

Pazite gdje odlažete uređaj

Možda zvuči banalno, ali većina nas griješi upravo ovdje pa se naš ljubimac počesto nađe na mjestima na kojima ne bi smio biti – ispod slojeva odjeće na plaži, na verandi u koju tuče sunce, u pregrijanom automobilu, na krevetu… Iskreno, ne znamo koja je opcija gora. Iako većina mobitela može podnijeti radnu temperaturu do 38° C, savjetujemo vam da ne testirate tu teoriju i uređaje svako toliko odložite na hladno mjesto i ostavite tamo minimalno pola sata.

Ne kažemo da treba na svaki skok temperature trčati u servis jer normalno je da se uređaji griju kako ih koristimo. Pa ipak, ako se vaš mobitel brzo užari, a našim ga savjetima ne uspijete ohladiti, posjetite nas da ispitamo u čemu je problem.

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Mobiteli u ljetnim uvjetima

Mobiteli u ljetnim uvjetima

Iako mobitelima na plaži nije mjesto, gotovo svi ih tamo nosimo. Ako ni ove godine ne odustajete od te nakane, pročitajte barem kako svoj uređaj zaštititi od mora, pijeska i visokih temperatura. Jer doista bi bila šteta da ljetovanje umjesto po veselim selfiejima...