O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek.

Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše funkcioniranje na privatnom i poslovnom planu. Odlučite li se uskoro uložiti u neki od najnovijih “strojeva” na tržištu, znajte da fantastično korisničko iskustvo dolazi s cijenom. I to paprenom. No, je li ona opravdana? U konačnici, to će ovisiti o nekoliko faktora, među kojima se posebno ističe životni vijek uređaja.

Tko je za zlatnu sredinu, a tko za zlatnu medalju?

Ako je vjerovati istraživanjima popularnih tech platformi poput Komanda i Statiste, od smartphonea ćete ono najbolje dobiti u prve dvije do četiri godine – ne od trenutka kada ste uređaj kupili, nego od trenutka kada je proizveden. Zato, želite li za utrošeni novac dobiti više, nemojte birati uređaje koji su na tržištu dulje od četiri godine.

Iskustva korisnika pokazuju da je u usporedbi s 2020. godinom životni vijek smartphonea kraći za oko 15 – 18 mjeseci, a vrijeme donekle uspijevaju obuzdati vječni rivali Apple i Samsung te Huawei koji, nažalost, više ne podržava Googleove usluge, zbog čega novi modeli ne kotiraju na tržištu dobro kao oni iz prve generacije. Vlasnici Samsunga sa svojim uređajima se druže između tri i šest godina. Nije loše, uzme li se u obzir prosjek, ali može i bolje.

Dokazuju to apsolutni rekorderi u toj trci na duge staze – iPhone mobilni uređaji. Istina, za te ćete uređaje već u startu izdvojiti najviše, ali ćete u njihovim karakteristikama provjereno najdulje i uživati, i to od čak četiri do deset godina! Respect. Nakon iPhonea koji uvjerljivo (i zasluženo) sjedi na tronu, najdugovječniji su Samsung uređaji, stari modeli Huaweija koji podržavaju Googleove usluge, Honor uređaji pa svi ostali (ne toliko zbog trajnosti, koliko zbog nezgoda koje će ostaviti štetu kada se mobitelu nešto dogodi).

Što sve utječe na životni vijek smartphonea?

Za životni vijek smartphonea jednako su važne komponente ispod kućišta i poklopca, dostupnost dijelova za popravak, način izrade samog uređaja koji utječe na to koliko pouzdano će uređaj raditi nakon nekoliko godina, ali i rukovanje njime. Primjera radi, neažuriranje softvera, učestalo ili cjelonoćno punjenje i ekstenzivna upotreba mogu pridonijeti drastičnom opadanju funkcionalnosti uređaja jednako kao i neatestirani dijelovi s neprovjerenog tržišta koji uzrokuju pregrijavanje vitalnih komponenti.

Budući da se pri izradi iPhonea ne štedi ni na materijalu ni inovativnim rješenjima, ti smartphonei zahtijevaju manje hardverskih i softverskih prepravaka pa su ažuriranja sustava dostupna u prosjeku pet do sedam godina od proizvodnje. Stoga s njima ne biste trebali osjetiti pad kvalitete bez obzira na protok vremena (pod uvjetom da se o uređaju adekvatno brinete).

To znači da uređaj ne trpate bespotrebnim aplikacijama koje stavljaju RAM pod veliko opterećenje, da s punjenjem počnete kada je baterija na 20 % a završite kada dosegne 80 % snage, da ga ne odlažete bilo gdje te da popravke povjerite ovlaštenim serviserima koji znaju što rade. Naši serviseri certificirani su Appleovi tehničari koji jedini u Dalmaciji rade s alatima, dijelovima i prema servisnim procedurama koje su atestirali sami proizvođači. Prepustite li im svoj dragocjeni uređaj, nećete pogriješiti jer jedino vam ga oni mogu vratiti u gotovo istom funkcionalnom stanju kao kada je kupljen.

No, nisu vlasnici iPhonea jedini koji nam se mogu obratiti za pomoć jer kao nezavisni servisni centar popravcima svih uređaja pristupamo profesionalno i sa stopostotnom posvećenosti. Naš ultimativni cilj vaše je zadovoljstvo, posebno u ovoj ekonomski osjetljivoj eri kada se uređaji sve rjeđe mijenjaju. Stoga, koju god opciju popravka odabrali, možete biti sigurni da će biti odrađen brzo, pouzdano i kvalitetno kako bi vas uređaj dugo služio dobro i kvalitetno.

Blog

Detalji koje nikako ne treba zanemariti pri kupnji smartphonea

Detalji koje nikako ne treba zanemariti pri kupnji smartphonea

Tehnologija napreduje iz dana u dan pa ono što je jučer bila dobra prilika već danas ispada prosjek. Zahvaljujući rivalstvu velikih kompanija i konstantnim inovacijama tržište je preplavljeno modelima koji izgledom, ali i specifikacijama sve više nalikuju kao jaje...

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...