Detalji koje nikako ne treba zanemariti pri kupnji smartphonea

Tehnologija napreduje iz dana u dan pa ono što je jučer bila dobra prilika već danas ispada prosjek. Zahvaljujući rivalstvu velikih kompanija i konstantnim inovacijama tržište je preplavljeno modelima koji izgledom, ali i specifikacijama sve više nalikuju kao jaje jajetu. Zbog toga je idealan omjer cijene i kvalitete sve teže pronaći. No, znate li na koje specifikacije obratiti posebnu pozornost, stvar ipak postaje jednostavnija.

RAM

Skromna količina RAM-a od 4 ili 6 GB prvu godinu možda i neće biti problem, no već sa svakim novim ažuriranjem ili preuzetom aplikacijom to će vrlo brzo postati. Naime, radna memorija usko je povezana s procesorom kojem omogućuje da velikom brzinom pristupi podacima i da istodobno “vrti” više aplikacija. Dakle, što veći broj kod ta tri slova, to brži uređaj koji s lakoćom može pokretati zahtjevne programe.

Procesor

Laički rečeno, procesor je onaj zajednički nazivnik koji pokreće operativni sistem i sve aplikacije te osigurava sinkronizaciju podataka. Što više GHz i jezgri ima, to je  procesor moćniji. U praksi to znači manje zastajkivanja u multitaskingu, kvalitetnije fotografije i brže preuzimanje podataka. Ako brzinu, pouzdanost i kvalitetu niste spremni žrtvovati nauštrb cijene, svakako birajte modele s Qualcomm Snapdragon procesorom iznad serije 600 koje, među ostalim, krasi i optimirana potrošnja energije.

Rezolucija zaslona

Ova stavka u osnovi prikazuje koliko piksela stane na ekran. Što je taj broj veći, to je rezolucija ekrana bolja, a kvaliteta slike jasnija. Minimum koji biste u pohodu na novi gadget trebali ciljati kreće se između 300 i 400 PPI-ja, a idealno bi bilo i da u specifikacijama ekrana vidite oznaku AMOLED koja jamči živopisne boje i jasne kontraste uz uštedu energije.

Potrošnja baterije

Ovo je još jedan signal vašeg budućeg (ne)zadovoljstva. Načelno, za današnje standarde 3000 mAh-a smatra se donjom granicom izdržljivosti, a što je taj broj veći, to je baterija izdržljivija. No, ovdje treba biti realan pa brojku prilagoditi svojim korisničkim navikama jer i one uvelike utječu na trajanje baterije. Dakle, ako vam se mobitel “utapa” u aplikacijama, a ni vi ga ne štedite, tj. ne ispuštate iz ruke, prioritet dajte jačoj bateriji, a ne boljoj kameri.

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...