4 savjeta za zdravlje i dugovječnost baterije

Upravo baterija kao glavni pokretač napajanja određuje performanse mobitela. Iako se svaka s vremenom istroši, taj proces je lako usporiti. Usvojite li ovih nekoliko jednostavnih navika, zamjena baterije vam sigurno neće trebati tako skoro, a iz svog uređaja izvući ćete ono najbolje.

  1. Ne dirajte mobitel dok se puni

Dok je mobitel u stanju punjenja, isključite ga i ruke k sebi! Prčkanje po njemu u taj sveti čas odmora nije najsretnija opcija ni za vašu bateriju ni za vaš džep. Osim što tako prelamate kabel i prizivate štetu na konektoru punjenja, uzrokujete i pregrijavanje uređaja uslijed prevelike potrošnje energije i zagrijavanja baterije koja pokušava obaviti više radnji istovremeno.

  1. Održavajte optimalnu razinu napunjenosti

Iako od viška glava ne boli, “prepunjenost”, odnosno stopostotnu napunjenost ipak izbjegavajte. Time skraćujete broj ciklusa punjenja, a bateriju stavljate pod veliko opterećenje. U svemu treba imati mjeru, a optimalna mjera za dugovječnost baterije leži u balansiranju između 30 i 70 posto napunjenosti. Uređaj bi na punjaču trebao biti već kad razina napunjenosti dosegne 20 posto, a nikako tek kada vidite da ne daje znakove života.

  1. Izbjegavajte temperaturne šokove

Prvi znaci zamiranja primjetni su već na temperaturama ispod 15℃ i iznad 26℃. Na hladnoći se baterija muči s proizvodnjom energije, dok se iznad 30℃ pregrijava, zbog čega i nije najpametnije ostaviti mobitel na stolu da se sunča ili ga ne ispuštati iz ruke zimi. Pojačana aktivnost baterije, bez obzira na uzrok, skratit će joj vijek trajanja, a vas baciti u nepotreban trošak. Kako biste to spriječili, koristite mobitel promišljeno i ne izlažite ga naglim promjenama temperature.

  1. Ažurirajte softver i prilagodite postavke

Veliki neprijatelji baterije također su igrice i aplikacije koje drže ekran stalno aktivnim i cijede RAM memoriju. Dakle, ako vam njihove usluge nisu od vitalne važnosti, isključite ih, kao i Bluetooth. Usto se pobrinite da redovito ažurirate softver, budući da sa svakim ažuriranjem u paketu dolaze i napredne tehnologije uštede baterije. I za kraj, zatamnite ekran do razine ugodne za čitanje. Vaša baterija bit će vam zahvalna, kao i vaše oči.

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...