Prijenos podataka s iPhonea na Android

Stvar i nije tako komplicirana kada se podaci “switchaju” među uređajima s istim operativnim sustavima, o čemu smo već pisali ovdje. Međutim, kada poruke, kontakte, fotografije i ostale datoteke poželite preseliti s iOS-a na Android, često “zašteka” već na startu.

Kupovina novog smartphonea prije svega je veselje. Međutim, ono brzo splasne kad na red dođe prebacivanje podataka. Stoga, ako ste odlučili zaigrati za drugi tim i iPhone zamijeniti Androidom, nastavite čitati. U nastavku vam donosimo vrijedne savjete koji će vam sačuvati vrijeme i živce te olakšati naizgled nemoguću misiju. Krenimo od jednostavnijeg ka složenom.

“All in one” aplikacije za bežični prijenos

Prije svega napravite backup dragocjenih podataka. Zatim provjerite jesu li oba uređaja maksimalno napunjena i spojena na istu WiFi mrežu. Kada su svi sigurnosni aspekti zadovoljeni, podatke pokušajte preuzeti nekom od aplikacija koje nude direktan bežični prijenos datoteka na Android.

Za Samsung to je aplikacija Smart Switch. Kod ostalih pokušajte s aplikacijom Switch to Android koja objašnjava i kako deaktivirati iMessage te aktivirati opciju primanja običnih tekstualnih poruka. Pokaže li se ovaj pokušaj pucnjem u prazno, nastavite čitati.

Prijenos kontakata i kalendara

Ako ste kontakte i kalendar prethodno sinkronizirali s Google računom, a videa, fotografije i dokumente pohranjivali na cloud servisu (Dropbox, Google Drive), ulogirajte se na svoj korisnički račun i jednostavno downloadajte sve na novi Android. Ništa lakše!

U suprotnom pristupite iCloud računu prvo na smartphoneu pa nakon dopuštanja sinkronizacije isto napravite putem internet preglednika. Označite kontakte i odabirom Export to vCard kreirajte .vcf datoteku, učitajte je na Google Kontakte, očitajte na računalu ili uz pomoć micro SD kartice prenesite na novi Android. Potom pronađite opciju Import i označite stavke za prijenos.

Prethodno opisani postupak slijedite i za prijenos kalendara. Nakon pristupa iCloudu označite kalendare koje želite podijeliti, idite na Share Calendar pa na Public Calendar i kopirajte URL te ga zalijepite u internet preglednik. Klikom na Enter otvorite zalijepljenu adresu, snimite datoteku na računalo te je uvezite prvo na Google Calendar pomoću opcije Import, a zatim prenesite na Android.

Prijenos fotografija i videa 

Prijenos ovih datoteka također se može obaviti putem clouda ili računala. Za direktan prijenos foto i video formata trebat će vam Google Drive ili aplikacija Google Photos u kojoj je potrebno napraviti sigurnosnu kopiju datoteka, a zatim je skinuti i instalirati na Android.

Ako ćete pak smartphone spajati na računalo, u My Computer pronađite novovočitane driveove, otvorite ih u zasebnim prozorima i željene datoteke iz mape iPhonea jednostavno “preselite” na Android.

Prijenos glazbe i aplikacija

Glazbu koja se nalazi na iPhoneu možete sinkronizirati sa svojim Google računom, prebaciti na cloud pa downloadati na Android. Ako su datoteke pohranjene na iTunesu, proces će trajati i kraće jer se možete poslužiti tehnikom copy-paste, a ako pak nisu, uvijek vam ostaje manualni prijenos uz pomoć USB kabela i računala. S aplikacijama neće ići glatko. Zato ćete ih morati nanovo instalirati, a za neke od njih pronaći i zamjenu.

Koji god način prijenosa podataka odabrali, zapamtite da je sigurnost na prvom mjestu. Stoga, zapne li, ne pokušavajte sami tražiti rješenja da ne biste ostali bez svih uspomena i važnih dokumenata. Kontaktirajte nas i ovaj naizgled kompliciran zadatak za vas ćemo odraditi brzo, povoljno i, najvažnije od svega – sigurno.

 

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...