Lcd ekrani: što se i kako popravlja?

Što su mobiteli sofisticiraniji, to su zamjene ekrana kompleksnije i skuplje

LCD ekran, touch screen i staklo dijelovi su mobitela koji su najčešće izloženi vidljivim i nevidljivim mehaničkim oštećenjima. Kako postoji mnogo modela pametnih telefona, tako postoji i više vrsta LCD-ova koji mogu biti ugrađeni na različite načine u uređaj. U nastavku ćemo vam ukratko približiti tri osnovna tipa mehaničkih izvedbi LCD-ova te objasniti što se i kako može zamijeniti u slučaju njihova oštećenja.

  1. Prva i najjednostavnija izvedba je LCD posebno, touch screen posebno. To obično znači da je LCD na dva mjesta zalijepljen za okvir uređaja, dok je touch screen preko LCD-a zalijepljen uz rub okvira. Ove izvedbe uglavnom više nema na današnjim mobitelima.

    Ako na ekranu nema slike ili slika ima smetnje, kod ove izvedbe u većini situacija može se zamijeniti samo LCD. Ako je pak vanjsko staklo napuklo ili touch screen ne reagira, treba mijenjati touch screen, a njega se uglavnom može zamijeniti bez zamjene LCD-a.

  1. Druga izvedba je LCD posebno, touch screen posebno, s time da je touch screen zalijepljen za LCD UV ljepilom, a sve zajedno zalijepljeno je u okvir. Takve ekrane, primjerice, imaju LG G2/G3 te Sony Xperia Z serija mobitela Huawei mobiteli…

    Kada nema slike ili slika pokazuje smetnje, u slučaju ove izvedbe potrebno je mijenjati kompletni LCD s touch screenom. Ako je pak vanjsko staklo napuklo ili touch screen ne reagira, treba mijenjati touch screen, a njega se kod nekih modela može zamijeniti i bez zamjene LCD-a.

  1. Treća izvedba je kada LCD i touch screen fizički predstavljaju jednu cjelinu, a na njih je zalijepljeno staklo. S takvim ekranima dolaze iPhone telefoni i Samsung Galaxy serija.

    Ako ovdje postoji problem s prikazom slike ili touch screen ne reagira, potrebno je mijenjati kompletni LCD s touch screenom i staklom. Međutim, ako je samo staklo napuklo a sve ostalo radi, kod pojedinih modela telefona može se zamijeniti samo staklo.

Ukratko, vrsta popravka i zamjene LCD ekrana, ali i sama cijena, ovisi o njegovoj mehaničkoj izvedbi. Naš stručni tim dobro je upoznat je sa svim prethodno navedenim izvedbama i u slučaju kvara ekrana brzo ćemo vratiti punu funkcionalnost vašem najdražem gadgetu!

Blog

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...

Kako ohladiti mobitel?

Kako ohladiti mobitel?

Ljeto je, temperature rastu iz dana u dan, a upozorenja o toplinskim valovima samo pristižu, ali i savjeti kako se u tim uvjetima ponašati. Osim kako rashladiti sebe, prijeko je potrebno znati i kako rashladiti svoj mobitel jer visoke temperature elektronici mogu...