Lcd ekrani: što se i kako popravlja?

Što su mobiteli sofisticiraniji, to su zamjene ekrana kompleksnije i skuplje

LCD ekran, touch screen i staklo dijelovi su mobitela koji su najčešće izloženi vidljivim i nevidljivim mehaničkim oštećenjima. Kako postoji mnogo modela pametnih telefona, tako postoji i više vrsta LCD-ova koji mogu biti ugrađeni na različite načine u uređaj. U nastavku ćemo vam ukratko približiti tri osnovna tipa mehaničkih izvedbi LCD-ova te objasniti što se i kako može zamijeniti u slučaju njihova oštećenja.

  1. Prva i najjednostavnija izvedba je LCD posebno, touch screen posebno. To obično znači da je LCD na dva mjesta zalijepljen za okvir uređaja, dok je touch screen preko LCD-a zalijepljen uz rub okvira. Ove izvedbe uglavnom više nema na današnjim mobitelima.

    Ako na ekranu nema slike ili slika ima smetnje, kod ove izvedbe u većini situacija može se zamijeniti samo LCD. Ako je pak vanjsko staklo napuklo ili touch screen ne reagira, treba mijenjati touch screen, a njega se uglavnom može zamijeniti bez zamjene LCD-a.

  1. Druga izvedba je LCD posebno, touch screen posebno, s time da je touch screen zalijepljen za LCD UV ljepilom, a sve zajedno zalijepljeno je u okvir. Takve ekrane, primjerice, imaju LG G2/G3 te Sony Xperia Z serija mobitela Huawei mobiteli…

    Kada nema slike ili slika pokazuje smetnje, u slučaju ove izvedbe potrebno je mijenjati kompletni LCD s touch screenom. Ako je pak vanjsko staklo napuklo ili touch screen ne reagira, treba mijenjati touch screen, a njega se kod nekih modela može zamijeniti i bez zamjene LCD-a.

  1. Treća izvedba je kada LCD i touch screen fizički predstavljaju jednu cjelinu, a na njih je zalijepljeno staklo. S takvim ekranima dolaze iPhone telefoni i Samsung Galaxy serija.

    Ako ovdje postoji problem s prikazom slike ili touch screen ne reagira, potrebno je mijenjati kompletni LCD s touch screenom i staklom. Međutim, ako je samo staklo napuklo a sve ostalo radi, kod pojedinih modela telefona može se zamijeniti samo staklo.

Ukratko, vrsta popravka i zamjene LCD ekrana, ali i sama cijena, ovisi o njegovoj mehaničkoj izvedbi. Naš stručni tim dobro je upoznat je sa svim prethodno navedenim izvedbama i u slučaju kvara ekrana brzo ćemo vratiti punu funkcionalnost vašem najdražem gadgetu!

Blog

Android na Android – prebacivanje podataka

Android na Android – prebacivanje podataka

Prvi zadatak koji se mora napraviti je osigurati obvezan backup za sve podatke iz starog uređaja te napuniti oba mobitela na 100 % kako se ne bi prekinuo proces prebacivanja Veselimo se kada kupimo novi mobilni uređaj, ali uvijek se susrećemo s istim problemom -...

Puna memorija iPhonea

Puna memorija iPhonea

Kad se memorijski spremnik vašeg mobitela napuni i nema više mjesta ni za jednu poruku vrijeme je za čišćenje Ako vas iPhone upozorava da nema mjesta, ne možete primati poruke, ne možete izbrisati sliku ili video, u opasnosti ste da izgubite sve svoje podatke. Kako ne...

Uklanjanje iCloud računa

Uklanjanje iCloud računa

Odustali ste od iPhone telefona ili želite pokloniti ili prodati stari iPhone? Evo što najprije trebate učiniti Prvo trebate ukloniti iCloud račun. Uklanjanje iCloud računa je postupak kojim se vlasnik iPhonea ili nekog drugog Appleova proizvoda odjavljuje s Appleova...