Kako prepoznati kvar matične ploče?

Kada je matična ploča neispravna, mobitel se ne može pokrenuti. Ona je srce pametnog telefona jer su na njoj smješteni dijelovi prijeko potrebni za rad uređaja (procesor, memorijski čip, WiFi, mrežni i grafički čip). Dakle, upravo ona šalje sliku na ekran, spaja uređaj na internet i pokreće aplikacije. Osim toga, ona je i spremište svih vaših podataka s obzirom na to da je u nju programiran operativni sustav.

Popravci matične ploče tehnološki su zahtjevni i zato je važno pravodobno uočiti i prepoznati znakove koji prethode kvarovima komponenti od vitalne važnosti za ispravan rad uređaja, a koji se nalaze na matičnoj ploči.

Do kvara na matičnoj ploči dolazi zbog dotrajalosti uređaja, mehaničkih oštećenja, rootanja softvera, izloženosti povišenom naponu ili vlazi. Osim toga, oštećenja mogu izazvati i sami korisnici nestručnim rukovanjem ili upotrebom dodatne opreme koju proizvođač nije odobrio.

Kad neka od komponenti koje ostvaruju vezu s matičnom pločom putem lemnih kuglica postane neispravna, performanse uređaja postaju ugrožene jer svaka funkcija mobitela ima svoje mjesto na ploči.

Slab signal, loš zvuk, gotovo nepostojeće pozadinsko osvjetljenje ekrana, ekran lišen touch funkcije, brzo trošenje baterije i smartphone koji se ne uključuje, samo su neki od simptoma po kojima možete prepoznati da je došlo do “kratkog spoja” na matičnoj ploči.

Ovisno o težini oštećenja, performanse uređaja povratit će ili popravak manjih dijelova poput osigurača, zavojnica, otpornika, kondenzatora ili zamjena cijele matične ploče. U to se ipak nemojte upuštati sami jer bez razumijevanja situacije samo ćete je pogoršati.

Sumnjate li da vam je otišla matična ploča, donesite nam uređaj da ga otvorimo, pregledamo i dijagnosticiramo kvar. Provjerenim metodama i preciznim alatom brzo i kvalitetno odradit ćemo posao bez obzira na to treba li zamijeniti mikro komponentu ili kompletnu matičnu ploču.

Kod zamjene matične ploče (i nekih popravaka) osobne podatke poput kontakata, poruka, dokumenata i multimedije nije moguće sačuvati. Međutim, i za to postoji rješenje. Prije samog popravka neispravne matične ploče možemo provjeriti je li tehnološki moguće izvući naizgled izgubljene podatke.

Spašavanje podataka jedna je od brojnih usluga našega servisa. Ako biste – nakon što matična ploča „odradi“ svoje – važnim dokumentima i dragim uspomenama ipak željeli pristupiti bez naše intervencije, preporučujemo da ih pohranite na vanjsku memoriju ili cloud.

Blog

Elektronika Smodlaka novi je nezavisni servis Applea za iPhone

Elektronika Smodlaka novi je nezavisni servis Applea za iPhone

Status Independent Repair Provider for Apple iPhone za korisnike znači da smo uslugu popravaka iPhone telefona podignuli na najvišu razinu Nakon tisuća Appleovih pametnih telefona koji su nam prošli kroz ruke od 2007. naovamo, korisnicima iPhoneova odlučili smo...

Kako spriječiti pregrijavanje mobitela?

Kako spriječiti pregrijavanje mobitela?

Pregrijavanje mobitela uzrokuje njegov usporen rad, može dovesti do curenja baterije ili njezina učestalog pražnjenja te oštećenja procesora i grafičkog čipa. Srećom, postoje načini da se to spriječi, a uz naše savjete sigurno ćete izbjeći nepotrebne troškove....

3 razloga zašto ne preskočiti ažuriranje

3 razloga zašto ne preskočiti ažuriranje

Ažuriranje je proces instalacije nove inačice operativnog sustava mobilnog telefona kojom se ispravljaju manjkavosti ili poboljšavaju pojedine funkcionalnosti uređaja. Sam proces traje tek nekoliko minuta (ovisno o veličini sustava i brzini internetske veze) pa ipak,...