Kako prepoznati kvar matične ploče?

Kada je matična ploča neispravna, mobitel se ne može pokrenuti. Ona je srce pametnog telefona jer su na njoj smješteni dijelovi prijeko potrebni za rad uređaja (procesor, memorijski čip, WiFi, mrežni i grafički čip). Dakle, upravo ona šalje sliku na ekran, spaja uređaj na internet i pokreće aplikacije. Osim toga, ona je i spremište svih vaših podataka s obzirom na to da je u nju programiran operativni sustav.

Popravci matične ploče tehnološki su zahtjevni i zato je važno pravodobno uočiti i prepoznati znakove koji prethode kvarovima komponenti od vitalne važnosti za ispravan rad uređaja, a koji se nalaze na matičnoj ploči.

Do kvara na matičnoj ploči dolazi zbog dotrajalosti uređaja, mehaničkih oštećenja, rootanja softvera, izloženosti povišenom naponu ili vlazi. Osim toga, oštećenja mogu izazvati i sami korisnici nestručnim rukovanjem ili upotrebom dodatne opreme koju proizvođač nije odobrio.

Kad neka od komponenti koje ostvaruju vezu s matičnom pločom putem lemnih kuglica postane neispravna, performanse uređaja postaju ugrožene jer svaka funkcija mobitela ima svoje mjesto na ploči.

Slab signal, loš zvuk, gotovo nepostojeće pozadinsko osvjetljenje ekrana, ekran lišen touch funkcije, brzo trošenje baterije i smartphone koji se ne uključuje, samo su neki od simptoma po kojima možete prepoznati da je došlo do “kratkog spoja” na matičnoj ploči.

Ovisno o težini oštećenja, performanse uređaja povratit će ili popravak manjih dijelova poput osigurača, zavojnica, otpornika, kondenzatora ili zamjena cijele matične ploče. U to se ipak nemojte upuštati sami jer bez razumijevanja situacije samo ćete je pogoršati.

Sumnjate li da vam je otišla matična ploča, donesite nam uređaj da ga otvorimo, pregledamo i dijagnosticiramo kvar. Provjerenim metodama i preciznim alatom brzo i kvalitetno odradit ćemo posao bez obzira na to treba li zamijeniti mikro komponentu ili kompletnu matičnu ploču.

Kod zamjene matične ploče (i nekih popravaka) osobne podatke poput kontakata, poruka, dokumenata i multimedije nije moguće sačuvati. Međutim, i za to postoji rješenje. Prije samog popravka neispravne matične ploče možemo provjeriti je li tehnološki moguće izvući naizgled izgubljene podatke.

Spašavanje podataka jedna je od brojnih usluga našega servisa. Ako biste – nakon što matična ploča „odradi“ svoje – važnim dokumentima i dragim uspomenama ipak željeli pristupiti bez naše intervencije, preporučujemo da ih pohranite na vanjsku memoriju ili cloud.

Blog

Detalji koje nikako ne treba zanemariti pri kupnji smartphonea

Detalji koje nikako ne treba zanemariti pri kupnji smartphonea

Tehnologija napreduje iz dana u dan pa ono što je jučer bila dobra prilika već danas ispada prosjek. Zahvaljujući rivalstvu velikih kompanija i konstantnim inovacijama tržište je preplavljeno modelima koji izgledom, ali i specifikacijama sve više nalikuju kao jaje...

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Kako uštedjeti na servisu iPhonea?

Pred nama je nova era mobilne telefonije u kojoj se sve više pozornosti pridaje životnom vijeku uređaja. Od takve prakse, naravno, ne odstupa ni Apple čiji su se pametni telefoni pokazali itekako dugovječnima, o čemu smo već pisali. No, kako zubu vremena ne odolijeva...

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

O čemu ovisi životni vijek mobitela?

Smartphone nije jeftina investicija pa ako za utrošeni novac želite dobar ulov, pri odabiru posebnu pozornost obratite na komponente koje utječu na njegov životni vijek. Pametni telefoni sve su “napucaniji” kako bi se korisniku omogućilo brže, bolje i lakše...